Bjergguiden med hele verden som sin arbejdsplads
Vores ambassadør Alexander Nordvall er den fremtidige bjergguide, der bruger mere tid udenfor end inde. Om sommeren hænger han på klatrevæggen, vandrer og bestiger bjerge. Om vinteren står der isklatring og topture på programmet. Nedenfor kan du finde nogle af Alexanders yndlingsprodukter fra Scarpa og Darn Though, som han ofte bruger på sine eventyr. Alexander tester produkterne til det yderste og stiller høje krav til såvel funktion som holdbarhed.
Fortæl lidt om dig selv og hvorfor du valgte at uddanne dig til bjergguide?
– "Jeg er vokset op i Gällivare - en lille mineby i det nordligste Sverige. Der var vi tæt på naturen, og ikke mindst vores lokale lavfjeld "Dundret". Klatring var aldrig aktuelt under min opvækst, men derimod var det skiløb fra en tidlig alder på bjerget derhjemme, som lagde grunden til at udforske verden med ski under fødderne. Det er en lang historie, men det var skiløb som førte mig i retning af at overveje at arbejde som bjergguide i fremtiden. Et komplekst terræn stillede krav til mere viden og erfaring – som ofte var relateret til klatring. Det blev startskuddet til en karriere som klatrer og alt hvad det indebærer, at mestre fjeldet, også om sommeren, blev mit nye kald og sådan var det i mange år – ski om vinteren og klatring om sommeren."
Er uddannelsen til bjergguide vanskelig?
– "Uddannelsen udbydes af Svenska Bergsguide Organisationen under den internationale hovedprganisation IFMGA (International Federation of Mountain Guides Associations). Det betyder, at det er en international certificering, som gør at man efterfølgende kan arbejde hvor som helst i verden. Optagelseskravene til uddannelsen er høje (du kan læse mere om dem her: LINK https://www.sbo.nu/cm/sidor/utbildning/). Man skal på forhånd have lang erfaring med klatring, isklatring og skiløb, inden man overhovedet kan komme ind på uddannelsen. Uddannelsen tager ca. 4-5 år, men for at opfylde alle optagelseskravene og opnå den fornødne erfaring er det nok nærmere det dobbelte."
Hvad betyder godt udstyr for dig, og hvor vigtigt er det for dit arbejde?
– Det betyder alt. Det er mit værktøj, som jeg skal bruge for at kunne udføre mit job! Godt udstyr handler først og fremmest om sikkerhed, men har også den funktion, at det bidrager til et bedre arbejdsmiljø som er mere behageligt og nemt at håndtere. Hvis jeg kan stole på mit udstyr, kan jeg i stedet lægge min psykiske energi i mit faktiske arbejde – at guide folk i bjergene.
Scarpa Drago
"The go-to sports- og bouldersko. Jeg bruger den udendørs til sportsklatring eller i det indendørs træningscenter. Ret blød sko men med en utrolig god pasform. Hælen sidder godt til, og gummiet har fantastisk greb."
Scarpa F1 LT Carbon
"Min arbejdshest til utroligt mange ting - jeg kører stejlt, går langt, løber og arbejder i disse sko. De har nok gode downhill-egenskaber til de fleste normale ture med ikke for brede ski. Det siger sig selv, at man ikke skal klatre med disse, men vil man bare køre ned i de fleste typer terræn, er de mere end nok!
Scarpa Ribelle HD
"Arbejdshesten om sommeren - fra klatrekurser på ru granit nær havet i Lofoten til de 4000-meters tinder i Alperne. Denne sko er så utrolig slidstærk og smidig. Skøn og let at gå i på lange dage i bjergene."
Scarpa Phantom Tech
"Denne sko er en af mine favoritter. Det er den ultimative sko til is og blandet klatring - utrolig let og fleksibel, men stadig varm nok."
Sådan vælger du de rigtige klatresko - Alexander giver dig tre tips til, hvad du skal tænke på:
1. Sørg for, at de ikke er for stramme. Det kan være en klassisk fejl. Hvis det gør ondt at klatre med skoene, vil du ikke kunne fokusere på selve klatringen.
2. Tænk over, hvilken type klatring du laver mest, og vælg skoen derefter. En sko til traditionel klatring "ruteklatring" skal være behagelig og eventuelt lidt højere for at kunne udjævne fødderne i sprækker. En sko til bouldring kan være blødere og mere præcis.
3. Hælgreb - sørg for at skoen sidder godt omkring hælen!
Ønsker du at hyre Alexander Nordvall som guide, finder du hans kontaktoplysninger nedenfor.
Tlf.: (+46)73 83 22 900
E-mail : contact@alexandernordvall.se
Instagram: https://www.instagram.com/alexandernordvall/
Web: www.alexandernordvall.se